Frequently Asked Questions

Het netwerk waar Zakelijk Glas gebruik van maakt is inderdaad een “geshared” netwerk in die zin dat meerdere klanten de onderliggende infrastructuur en platformen gebruiken. Door “shaping en/ of policing technieken” van het aangeboden klant ethernetverkeer aan de ingress (input) zijde van het netwerk wordt prioriteit aan klant verkeer toegekend. Verkeer van een klant die kiest voor de entry variant zal daarom een lagere prioriteit krijgen, vergeleken met verkeer van een klant die kiest voor een premium variant.

Voor iedere dienst die een klant wenst wordt er een dedicated VPN gemaakt. De technieken die KPN hiervoor gebruikt garanderen dat klanten niet bewust of onbewust in elkaars netwerk kunnen inbreken.

Door pro-actief bandbreedtemanagement zorgt KPN dat er altijd voldoende bandbreedte beschikbaar is om te allen tijde ruimschoots aan de maximale bandbreedte garanties te kunnen voldoen. Overigens blijft de security en integriteit van de klant data daarbij uiteraard gegarandeerd.

Heel veilig, enerzijds door de logische scheiding tussen de specifieke klant VPN en die van andere klanten en anderzijds door beveiliging van de KPN op centrales en in de systemen. Daarmee is de integriteit en de vertrouwelijkheid voor de klant gewaarborgd.

U ontvangt bevestigingsbrief van de opdracht met de geplande opleverdata. Na acceptatie van de opdracht begint de operationele leverfase.

Levertijd voor Zakelijk Glas order is sterk afhankelijke van de situatie. Gestreefd wordt naar levering binnen 16 weken. Levertijd voor een change op een bestaande Zakelijk Glas aansluiting is vastgelegd in de dienstbeschrijving.

U kunt alsnog uw interesse tonen door uw gegevens in de postcodecheck in te vullen en vervolgens de stappen die daarop volgen afmaken. Uw gegevens worden gedeeld met een business partner van KPN bij u in de buurt. Als u gebeld wordt door een business partner van KPN, geeft u dan aan dat u een accountmanager bij KPN heeft en zo mogelijk wie dat is. Neemt u daarna zelf ook contact op met uw Accountmanager bij KPN. Geef aan hem/haar aan wat uw wensen zijn en door welke business partner u gebeld bent. Vraag aan hen om met elkaar samen te werken om u zo goed mogelijk van dienst te zijn.

U kunt uw interesse tonen door uw gegevens in de postcodecheck in te vullen en vervolgens de stappen die daarop volgen afmaken. Uw gegevens worden gedeeld met een business partner van KPN bij u in de buurt. Deze zal met u de mogelijkheden bespreken en het order- en leverproces met u doornemen.

Zakelijk Glas heeft een beperkt aantal mogelijkheden in beschikbare bandbreedtes. Daarnaast kan een Zakelijk Glas Access niet redundant uitgevoerd worden. Indien u een hogere Access bandbreedte wenst dan 100Mbit/s of een redundante Access nodig heeft voor hogere beschikbaarheid, is het E-VPN aanbod een betere oplossing.

In dat geval kunt u de Zakelijk Glas aansluiting migreren naar een E-VPN Access en omzetten in een E-VPN contract. Het maandbedrag wordt aangepast aan het E-VPN tarief er wordt een eenmalig upgrade tarief gerekend. Van eventuele fysieke omzetting van de verbinding wordt u uiteraard op de hoogte gesteld.

Sommige klanten wensen expliciet een beheerd (laag 3) routernetwerk af te nemen versus een Ethernet netwerk (laag 2). Redenen kunnen zijn: beleid, beheerskosten, TCO, kennis of middelen.
Zakelijk Glas maakt gebruik van Ethernet VPN technieken en is een laag 2 dienst. Binnen KPN bestaat het ONE concept. ONE MKB is het concept wat voor de Zakelijk Glas doelgroep interessant kan zijn. Omdat IP netwerken een belangrijke hoeveelheid klantspecifeke keuzes kent dient u hiervoor contact op te nemen met uw account manager of business partner van KPN.

Corporate Internet kan niet geleverd worden over Zakelijk Glas bedrijventerrein. Indien u dit toch wenst, dan zult u kunnen migreren naar E-VPN.

Zakelijk Internet (ZI) kan niet gezien worden als de goedkope variant van Corporate Internet (CI). ZI kent aanzienlijk minder beschikbare internet bandbreedtes dan CI. Daarnaast zijn de SLA’s van CI uitgebreider dan die van ZI. Vooral klanten die voor hun business afhankelijk zijn van de beschikbaarheid van Internet, zijn het beste uit met CI.

Zakelijk Internet is in de volgende varianten beschikbaar:

 • 2 Mbps symmetrisch 1:10
 • 2 Mbps symmetrisch 1:1
 • 10 Mbps symmetrisch 1:10
 • 10 Mbps symmetrisch 1:1
 • 20 Mbps symmetrisch 1:10
 • 30 Mbps symmetrisch 1:10
 • 50 Mbps symmetrisch 1:10

Entry en Premium zijn kwaliteit klassen van de VPN verbindingen. Eenvoudig gezegd betekent een premium VPN dat u altijd 100% van de bestelde VPN bandbreedte kunt gebruiken. Een Entry VPN biedt typisch 20% van de bestelde bandbreedte maar biedt wel de mogelijkheid om indien voorradig te pieken tot de accessnelheid. Entry VPN is daarom aanmerkelijk goedkoper. Merk op dat Entry kwaliteit VPN in relatie tot ethernet voor heel veel toepassingen prima voldoet. Voor tijdkritische toepassingen wordt echter altijd premium VPN aanbevolen.

Dit is een typische vraag indien u met VoIP aan de slag wilt gaan. Delay op één Zakelijk Glas aansluiting is op zich niet gedefinieerd: het gaat om delay tussen twee locaties.
Deze delay is niet anders dan bij E-VPN en typisch

Dit is een identifier die u als klant zelf in uw eigen netwerk in heeft gesteld en waarmee de u in uw eigen domein de VLAN’s van elkaar kunt onderscheiden. Het is dus aan u als klant om deze te definiëren en aan KPN door te geven. Meer informatie over VLAN’s vindt u op: http://www.oit.ucsb.edu/committees/CNC-BEG/vlan_id.asp

Omdat KPN een zo efficiënt mogelijke CPE in wil zetten (en de CPE keuze van KPN daardoor kan wijzigen naar verloop van tijd) wordt uit gegaan van 4 poorten.

Het Zakelijk Glas aanbod is gebiedsgebonden. Niet op alle Bedrijventerreinen of stedelijke gebieden is Zakelijk Glas beschikbaar. Een andere Zakelijk Glas aansluiting kan daarom alleen als KPN in dat gebied ook Zakelijk Glas aanbiedt. Als dat niet het geval is, dan kan daar een E-VPN aangeboden worden. Dit is duurder, maar de klant kan dan een onderlinge verbinding (IP-VPN) maken. Bij een multi site organisatie is de kans groot dat de andere locaties van de klant niet in Zakelijk Glas gebieden liggen.

De standaard Access snelheid van een Zakelijk Glas Aansluiting is 100Mbps.

Klanten die meer Access bandbreedte nodig hebben kunnen kiezen voor E-VPN, met een maximale accessnelheid van 1Gbps.

Let op: Access snelheid is de snelheid die de Zakelijk Glas poort aan kan: dit is niet de troughput van een VPN verbinding tussen twee aansluiting: die wordt namelijk bepaald door VPN snelheid en Service klasse (de klant kan deze zelf bepalen en aanvragen).

Het is niet mogelijk om in geval van een bedrijfsverzamelband één Access af te nemen, waarover alle klanten in hetzelfde bedrijfsverzamelband diensten (bijv. Zakelijk Internet) aanvragen bij KPN.
Alle diensten, die in combinatie met een Zakelijk Glas Access worden aangeboden, moeten over dezelfde adres en contractantgegevens beschikken.

Het is niet toegestaan om één Access af te nemen, waarover diensten naar andere contractanten worden door gekoppeld. Alle diensten, die in combinatie met een Zakelijk Glas Access worden aangeboden, moeten over dezelfde adres en contractantgegevens beschikken.

KPN zal contact opnemen met de klant over het aanleggen van een glasvezelverbinding naar de betreffende klant vestiging. Na het aanbrengen van de glasvezelverbinding plaats KPN een Ethernet switch (de CPE), dit samen is de Zakelijk Glas Access.

Optioneel kan de CPE in een door KPN te leveren 19” kast worden geplaatst. De 19” kast maakt geen onderdeel uit van de levering van de Zakelijk Glas dienst. Als de klant een 19” kast wenst zal deze tegen meer kosten geleverd worden. Een 19”kast is niet verplicht, maar in het algemeen wel een goede bergruimte voor uw internet- en netwerkapparatuur. Een business partner kan u hierover goed informeren.

Apparatuur voor het leveren van Zakelijk Internet (hier wordt een router voor geplaatst) wordt aan de CPE gekoppeld. Indien u kiest voor een 19” kast, dan komt alle apparatuur (overzichtelijk en beschermd) in dezelfde kast. Na een functionele test wordt de Zakelijk Glas Access opgeleverd.

Bij Zakelijk Glas (en E-VPN ) wordt de term VPN gebruikt voor een virtuele verbinding tussen twee of meer locaties die voorzien zijn van een Zakelijk Glas (of E-VPN) Access. Een VPN is de logische verbinding tussen locaties en heeft de volgende kenmerken: Bandbreedte (Mbps) , Service klasse (Premium of Entry) en Bereik (Campus, City, Regionaal of nationaal).
Opgemerkt moet worden dat ook de term “VLAN” in dit zelfde verband vaak gebruikt wordt door klanten of andere partijen én dat een VLAN ook een term is die de klant in zijn eigen LAN netwerk gebruikt. De VPN’s zijn transparant voor VLAN’s. Zo is het mogelijk om meerdere VLAN’s te transporteren over een VPN.

Zakelijk Internet is een Internet Access vorm bedoeld voor onder andere de Zakelijk Glas klanten. De dienst is niet helemaal vergelijkbaar met Corporate Internet aanbod van KPN. De Service Level Agreement van Zakelijk Internet is standaard. Ook kent Zakelijk Internet aanzienlijk minder mogelijke bandbreedtes. Daarentegen kent Zakelijk Internet wel lagere tarieven. Zakelijk Internet kan alleen in Zakelijk Glas gebieden worden aangeboden.

Een Zakelijk Glas Access is de toegang die de klant krijgt tot het KPN (diensten) netwerk en bestaat uit een glasvezelaansluiting en een CPE (‘modem’). De poorten van de CPE vormen het koppelvlak van de Zakelijk Glas dienst naar de klant. Een Zakelijk Glas Access wordt altijd enkelvoudig gerealiseerd, er wordt een CPE geplaatst. Zakelijk Glas met een redundante glasvezel Access (of protected zoals bij E-VPN) is niet mogelijk. Klanten die in een Zakelijk Glas gebied gevestigd zijn maar toch nog hogere beschikbaarheid willen dan de enkelvoudige CPE, kunnen een E-VPN met protected Access afnemen.

Dit zijn de trajecten waarbij eerst een aantal klanten gevonden wordt, alvorens geïnvesteerd wordt in de algemene infrastructuur. Bij de postcodecheck zal aangegeven worden of er sprake is van ‘vraagbundeling’. Ziet u niets vermeldt? Dan is Zakelijk Glas al direct leverbaar. De complete uitrol vanaf het aanvragen van graafvergunningen tot en met het activeren van de verbindingen duurt circa 6 tot 9 maanden.

Zakelijk Glas kent twee verschijningsvormen: Zakelijk Glas Bedrijventerreinen en Zakelijk Glas Stedelijk.

 • Zakelijk Glas Bedrijventerreinen bestaat standaard uit een snelle Zakelijk Internet aansluiting die over een Zakelijk Glas drager wordt geleverd.
 • Zakelijk Glas Stedelijk bestaat uit een Zakelijk Glas drager met een Ethernet interface en Zakelijk Internet.

Door het invullen van de postcodecheck en het versturen van uw gegevens zult u geheel vrijblijvend gebeld worden door een business partner van KPN. Deze zal met u de voor u best passende mogelijkheden doornemen. Indien u een account manager van KPN heeft, dan kunt u ook met uw account manager in contact treden.

 • Zakelijk Glas Bedrijventerrein is beschikbaar: KPN heeft op het bedrijventerrein waar u gevestigd bent proactief glasvezel uitgerold tot in de stoep voor uw locatie waardoor u kunt beschikken over een hoogwaardige 100Mbit/s Access tegen een voor veel ondernemingen interessant eenmalig en maandtarief inclusief Zakelijk Internet tegen een aantrekkelijk eenmalig en maandtarief.
 • Zakelijk Glas Stedelijk is beschikbaar: KPN heeft in het gebied waar u gevestigd bent proactief glasvezel uitgerold waardoor u kunt beschikken over een hoogwaardige 1Gbit/s Access. Bij de Access wordt onderscheid gemaakt in gebiedsclassificatie en afstanden tot het glasvezelnetwerk. De maandtarieven voor de Glasvezel Access vallen oplopend in gebiedsclassificatieprijs in CITY, TOWN of RURAL tarief. De opbouw van de eenmalige kosten voor een Zakelijk Glas Stedelijk Access liggen complexer aangezien er vaak over een aanzienlijke afstand een glasvezelbundel van uw locatie naar het glasvezelnetwerk aangelegd moet worden. Uw business partner of account manager van KPN kan u hier alles over vertellen en heeft toegang tot de nodige informatie om snel een duidelijk tarievenoverzicht te maken.

Op veel Zakelijk Glas Stedelijk Access locaties is Zakelijk Internet verkrijgbaar tegen het meest aantrekkelijke eenmalig en maandtarief. Is er geen Zakelijk Internet beschikbaar, dan kunt u altijd kiezen voor Corporate Internet, de meest hoogwaardige internetdienst van KPN.

Dit is geheel afhankelijk van uw privebehoefte. Heeft u in prive dezelfde behoefte aan bijvoorbeeld hoge up- en downloadsnelheid, zekerheid en service als een zakelijke klant dat heeft, dan heeft u met Zakelijk Glas van KPN een uitstekende oplossing. Bent u een consument en bent u op zoek naar een consumenten glasvezelverbinding? Kijk dan op www.kpnglasvezel.nl. Hier vindt u alle informatie aangaande het consumentenaanbod van KPN.

Ja. Deze kunt u hier downloaden.